Zwyczajne ciasto z jabłkami.

Dobry wypiek to taki, w którym nie ma zakalca.

Łosoś / Boczek / Soczewica / I inni...

Ku pokrzepieniu.

Puttanesca. Signorina Prostituta.

Nierząd i lekkie obyczaje nie mają z sosem do makaronu nic wspólnego, poza nazwą. Możliwe, że choć jest to danie włoskie, imię nadał mu Złośliwy Korsykanin. W odwecie za genueński wielowiekowy wyzysk.

...był sobie tort, który wszystkim smakował...

Jan poprosił o przepis. To nie żarty.

Bliny. Przepis autentyczny.

Poprosiłam ukraińskich znajomych o prosty przepis. Oto on. Okazało się, że lepszych blinów nie jadłam.

Zawijane zrazy. Schab w wersji soczystej.

W sosie z wędzonego boczku, w nim wszystko można odgrzać a co odgrzewane smakuje jeszcze lepiej niż dnia pierwszego.

Dorsz pod styropianem.

O pierzynce, dymaniu panierki i smażeniu dorsza.

Maślak, jajo, biały ser. Rolada taka.

Dla wielbicieli prostoty i dobrego smaku.

Podgrzybki w winnym sosie. Co rozbawiło Greka.

W Grecji występuje nie tylko musaka i grecka sałatka, lecz także leśne grzyby i liczne, z powodzeniem działające ośrodki narciarskie.

Szesnaście bułgarskich chlebków.

Jeśli Kto jest kucharzem w swym domu, lub tylko niekiedy nim bywa, niech tego przepisu nie lekceważy, nie przegapi a później nie zgubi. I niech go nie zepsuje, bo dobry.

Kalafiorowe babeńki. Do mięs i do rybeńki.

Z okazji formalnych i niezalegalizowanych ślubnych rocznic, wszystkim parom, by nie zapominały o sensie wzajemnego ze sobą przebywania, dedykuję. Z najlepszymi życzeniami.

Sezon na szparagi. Kozi ser i gruszki z puszki.

O sadzeniu grochu poezja nie powstanie a i proza poetycka także nie. Ani o szparagach.

Greckie ciasto cytrynowe.

Wrażenia podróżne z benzynowej stacji.

Spaghetti Cztery Sery. Kiełbasa Krakowska.

Licentia poetica.

Salami i serowy pleśniowy sos. Przystawka.

Sama chętnie bym to przeczytała, gdybym o tym nie napisała. Przydałoby się nie jeden raz, od niespodziewanych gości.

Śledzik na różowo.

Rozum trzeba wpierw postradać, by o śledziu rym układać.

Baba w Porto.

"...właśnie na tem sztuka polega, aby z materjałów, jakie łatwo nabyć, albo jakie są pod ręką, umieć przyrządzić smaczny i estetycznie, na półmisku i na stole, podany posiłek."

Rosół wołowy z pieczonych kości.

Rosół z pieczonych kości wołowych to w swej kategorii mistrz.