Baba w Porto.
" Postęp kultury poszedł w tym kierunku, aby przyrządzanie potraw miało na celu w równej mierze: doskonałe odżywienie organizmu człowieka, zaspokojenie jego wydelikaconego smaku i nadto jeszcze estetyczne zadowolenie (...). Aby ten cel osiągnąć, niema konieczności posługiwania się tylko materjałami rzadkiemi i kosztownemi- przeciwnie- powiedziałabym, że właśnie na tem sztuka polega, aby z materjałów, jakie łatwo nabyć, albo jakie są pod ręką, umieć przyrządzić smaczny i estetycznie, na półmisku i na stole, podany posiłek."
(Antonina Piętkowa: "Nowoczesna Kuchnia Domowa", W-wa 1937, pisownia oryginalna)
"Na czem sztuka polega? Sztuka w obecnych, proszę Państwa, czasach polega na umiejętności odróżnienia drobnomieszczańskiego cudowania od arystokratycznego przepychu. Cóż jednak, gdy arystokracja wymarła a mieszkańcy miast to najczęściej mieszczanie z pierwszego pokolenia? Trudna sprawa, lecz warto próbować. Może się okazać, że prosta baba to przykład eleganckiego deseru."
(Kasia, "Srebrna Patelnia", Internet 2019)
Na babę:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 5 białek
- tłuszcz i łyżka pszennej mąki do przygotowania formy
Na sos:
- 500 - 750 g konfitur z dowolnych owoców
- 250 ml porto
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem, cały czas ucierając. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy żółtkowej i ostrożnie lecz starannie wymieszać.
Masę przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (nadmiar mąki należy wytrząsnąć z formy, odwracając ją do góry dnem i poklepując). Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim wypiek do całkowitego wystudzenia (bez otwierania drzwiczek).
W czasie, gdy baba stygnie przygotować sos: konfitury odcedzić na sitku. Zawartość sitka ostawić na bok.
Odsączony sok z konfitur wymieszać z porto.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Wlać do tego sok z konfitur połączony z porto, zagotować ponownie. Zdjąć rondelek z palnika i wmieszać do sosu konfitury.
Sposób podania:
Pokrojoną babę ułożyć na paterze. Sos podgrzać i podać osobno, w sosjerce, wraz z łyżką do nabierania. To wszystko. Pozdrawiam,
Prosta Baba.