Poniższy przepis istnieje w rodzinie od czterech pokoleń a pochodzi z domu mojej prababki - arystokratki, Stefanii z Raszowskich Bilekowej. W oryginalnym przepisie występują owoce porzeczki, tutaj zastąpione pestkami granatu. Sto pięćdziesiąt lat temu, gdy nie było w handlu mleka skondensowanego, uzyskiwano je poprzez redukcję mleka świeżego - dłuższe gotowanie na brzegu kuchennej płyty, dopóki nie zmniejszyło swojej objętości dwukrotnie.

Składniki:

  • 10 filetów Matijas solonych
  • 1 owoc granatu (w sezonie: dwie garści owoców czerwonej porzeczki)
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 2 szklanki słodkiej śmietany 30%
  • szklanka mleka skondensowanego (nie słodzonego)
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 7 - 8 cienkich, prostokątnych kromek czerstwego razowego chleba
  • 5 listków żelatyny
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie spodu tortu:

Z kromek chleba odciąć skórkę i każdą kromkę przekroić na połowę, po przekątnej. Powstaną trójkąty. Trójkąty chleba ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, na którym tort będzie podany tak, aby stykały się ostrymi wierzchołkami i bokami (układ podobny do szprych rowerowych). Na tym położyć zamknięty rant tortownicy i dociskając go do chleba odkroić to co zbędne, czyli chleb, który wystaje poza tortownicę. W ten sposób chlebowe dno przyszłego tortu znajdzie się na swoim miejscu - na paterze i w formie tortowej zarazem.

Naleśniki w sosie. Dama wykonuje deser.

"Upośledzenie pamięci, depresja, uzależnienie." Zdanie dziś zasłyszane, ono mnie urzekło.

Leśne grzyby, jak zamrażać.

Sposób łatwy, lecz nieoczywisty. W odpowiedzi na pytania Czytelnika, wyjaśniam jak to zrobić.

Mostar. Co nocą warto wiedzieć o wódce.

Hurma. Albańska słodycz.

Przydrożne stragany. Sezamie, otwórz się.

Pstrąg. Jak rybkę tę usmażyć?

Smażenie pstrąga - gdy ktoś za nas pstrąga złowi, później sprawi a jeszcze jeśli uczyni zeń filet - to druga, najłatwiejsza rzecz na świecie.

Paella. Hiszpańskie jadło.

Ogień. Są rzeczy, które udają się tylko na ogniu.

Owoce leśne, kandyzowane migdały.

Bardzo podobny wypiek znany jest powszechnie, od kilkudziesięciu lat pod inną nazwą, tak głupią i niemile się kojarzącą, że lepiej dla niego, by nie nazywał się wcale.

Jak ugotować bób? Sałatka z boczkiem i liczną porzeczką.

Jak bób ugotować każdy wie, lecz czy aby na pewno?

Winogronowe kiszone liście. Dolmades. To ma sens.

Lubisz gołąbki? Jeśli tak, przeczytaj. Nie pożałujesz.

Kotlety. Panierka z boczku i warzyw.

Kulinaria, włoska sztuka. Włosi piszą o niej książki już od Średniowiecza. Mają o czym pisać.

Jabłka w kremie. Wypiek bezpretensjonalny.

Łatwo, efektownie i bez ryzyka porażki. Jabłka w kremie są dla tych cukierników, którzy unikają w swych dziełach stylistycznych wygibasów. Dla eleganckich.

Słone serowe precelki.

Biały ser. W tym zastosowaniu relikt minionego systemu. W długich latach PRL-u był on niezwykle tani w porównaniu z serem żółtym. Precelki te serowe wygląd mają ambitny, lecz robi się je bardzo łatwo. W tym rzecz.

Gołąbki w liściach botwiny. W sam raz na lato, w cytrynowym sosie.

Smaczniejsze niż gołąbki w winogronowych liściach. Znakomita przystawka podawana na zimno i doskonały grecki sos - już nawet on sam wart jest łaskawej uwagi Czytelnika.

Pizza fritta. Jak mieć prawdziwą pizzę z domowego piekarnika.

Smażone ciasto. To nie żaden eksperyment ani nowomodny wymysł, lecz włoska tradycja. Sposób bardzo praktyczny i jeżeli mogłabym Czytelnikowi polecić tylko jedną, jedyną rzecz, byłaby to właśnie pizza fritta.

Karkówka w mistrzowskim sosie. Lepszego przepisu nie znam.

Do czego nadaje się coca cola? Wyłącznie do tego. Można z niej zrobić wybitny pieczeniowy sos. Naprawdę.

Czekolada i cytryna. Babka Jasi.

"Babka Jasi". Dlaczego akurat Jasi, nie wiem. Przepis otrzymałam od swej obecnej nauczycielki - nawet teraz uczęszczam do szkoły i nie jest to uniwersytet trzeciego wieku - i takim właśnie był opatrzony tytułem. Nieznana Jasia zatem zaprasza a skromna Srebrna Patelnia Jasi w tym wtóruje.

Chrupiąca prażona cebulka. dodatek genialny.

Dlaczego "cebulka" a nie cebula? Wiadomo, nie lubię infantylizmów. Rzecz jednak w tym, że o szalotce mowa a ona choć cebulą jest, to jednak małej postury.

Sos Ravigote. Dodatek do mięs. Na ciepło.

Przypomina sos tatarski, lecz tym się od niego różni, że nie zawiera majonezu. Nie oznacza to wcale, że brak w nim żółtek. Żółtka owszem są, ale ugotowane na twardo. Czy ta odmiana ma sens? Tak, w przeciwieństwie do majonezu sos Ravigote doskonale nadaje się jako dodatek do dań gorących.