Czas jest cenny. Risotto.
Pani Jesień w tym roku piękna jest i w kolorach malownicza. W obliczu takich okoliczności przyrody autorka woli przebywać w plenerze niż przy kuchni, dlatego proponuje Czytelnikowi to, co sama dla siebie wybiera, gdy czas nagli: obiad szybki niezwykle, na przykład - risotto.
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio; 2 szklanki bulionu; 4 pomidory ; 4 jajka; kilka pieczarek; 1 cebula; 150 g tartego żółtego sera; bazylia, tymianek, czarnuszka, suszone pomidory w formie proszku; sól, olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim suchy ryż, zalać bulionem, przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć moc palnika. Ugotować ryż al dente. W czasie gdy ryż się gotuje kapelusze pieczarek ponacinać, posolić i usmażyć na rozgrzanym oleju. Odłożyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać ponownie patelnię, na której smażyły się pieczarki. Dodać olej i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do cebuli dodać pomidory, posolić i smażyć wszystko przez chwilę. Ugotowany gorący ryż wymieszać z pieczarkami, pomidorami, ziołami i połową sera. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu umieścić w regularnych odstępach surowe jajka. Jest to łatwe, gdy użyje się do tej czynności foremki do wykrawania pierogów. Jajka posolić, posypać pozostałym serem i ziołami, wstawić całość do rozgrzanego piekarnika i zapiekać bez pokrywki tak długo, aż białka jajek się zetną. Gdy danie jest gotowe należy je wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i szybko zjeść a później, nie tracąc czasu, ponownie udać się na spacer.
gin
3 listopada 2015 00:00:00Mniam, pyszny obiad :) Doda energii na kolejne spacery :)