Jak ugotować bób? Sałatka z boczkiem i liczną porzeczką.
Co jest potrzebne do takiej sałatki?
- pół kilograma bobu
- garść czerwonych porzeczek starannie poobrywanych z łodyżek i ogonków
- garść uprażonych łuskanych nasion słonecznika i tyle samo migdałów w płatkach
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paseczki i usmażonego na chrupko
- pół pęczka młodej zielonej cebulki, pokrojonej drobno
- oliwa z pierwszego tłoczenia. Im lepsza, tym lepiej.
Jak ugotować bób?
Po pierwsze: zagotować wodę - jeden litr na każde pół kilograma bobu.
Po drugie: dodać do tej wody sól i cukier - po jednej łyżeczce tego i tego, na litr.
Po trzecie: wrzucić bób do wody i gotować dość intensywnie, lecz koniecznie pod pokrywką. Uważać, by nie wykipiało.
Gdy gotujący się bób jest już idealnie al dente, należy niezwłocznie zdjąć garnek z palnika, odlać wrzątek i napełnić garnek z bobem zimną wodą. Po kilku sekundach zimną wodę wylać a bób pozostawić w garnku przykrytym pokrywką aż do chwili, gdy przyjdzie czas na jego łuskanie.
Jak uprażyć słonecznik i migdały?
Na suchej, pozbawionej tłuszczu patelni, którą trzeba najpierw rozgrzać na średniej mocy palnika a później dać na nią nasiona i migdały. Trzymać tę zawartość na patelni tak długo, aż ładnie się przyrumieni. Przez cały czas mieszać!
Jak usmażyć boczek?
Dać go na suchą patelnię, wszystko jedno - zimną czy rozgrzaną - i smażyć na bardzo dużej mocy, często mieszając. Gdy się przyrumieni, zdjąć z patelni, lecz dopiero wtedy gdy zacznie strzelać.
Czas na finał. Sałatka.
Bób wyłuskać i w salaterce wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać oliwę w ilości zgodnej z własnym upodobaniem. Nie solić. Sól należy dodawać dopiero na talerzu, bezpośrednio przed zjedzeniem.