Na dodatek. Kluski.

Bardzo szybkie, smaczne, wszechstronne - kluski do wszystkiego - do zup, dań głównych, podane wraz z sosem stać się mogą obiadem lub kolacją. Wykonane z ciasta makaronowego, można je więc także zapiekać po wstępnym ugotowaniu. Surowe kluski można mrozić. Czytelnik gdy zechce potraktuje je zgodnie z własną wolą i fantazją, o ile oczywiście udało się dzisiaj autorce zachęcić Go do wykonania serowych kluseczek.

Składniki

300 g mąki typ 550; 1 jajko; 150 ml letniej wody; mizernie mała resztka utartego żółtego sera.

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub wykorzystać mikser, zakładając spiralne końcówki lub hak (dotyczy robota kuchennego). Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość noża. Rozwałkowane ciasto posypać równomiernie serem. Przeciąć je w poprzek na dwa równej wielkości płaty. Każdy płat zrolować, dociskając dłonią warstwy rolowanego ciasta. Rulony pokroić w poprzek na kluski szerokości palca. Wrzucić je do sporej ilości wrzącej posolonej wody, zamieszać a gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez około 2 minuty na niewielkiej mocy palnika. Gdy są gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i każdą partię zahartować od razu pod strumieniem zimnej wody.

Sposób zamrażania.

Poprzedni wpisDorsz. Palone masło. Takie ciasto.
Następny wpisBiszkopty, którym zima sprzyja.
Zostaw komentarz