Pieczeń tak miękka, że nakłada się ją łyżką. Bez użycia noża.
Boeuf a la cuillere. Przepis znaleziony w przecenionej książce, najprostszy i najłatwiejszy z istniejących sposobów na przygotowanie wołowiny. Efekt? No cóż, znakomity - gotowa pieczeń jest tak miękka i soczysta, że dzieli się ją na porcje przy użyciu łyżki. Na dodatek, małym nakładem pracy i bez konieczności stosowania wymyślnych składników, w trakcie pieczenia powstaje doskonały sos.
Tym razem nie prezentuję licznych obrazków, ponieważ danie zostało wykonane przeze mnie z okazji przyjęcia na cześć sąsiadów, z wdzięczności za ich ofiarną pomoc w ratowaniu naszego domu, zalanego od stropu po fundamenty wodą z pękniętej rury. Gotując dla gości, nigdy nie fotografuję zawartości garnków oraz talerzy, mimo to Czytelnik może mi zaufać - pieczeń ta jest najwyższej klasy.
Książka "Audrey w domu" była pogardliwie mocno przeceniona. Wnioskuję z tego, iż nie cieszyła się zainteresowaniem Czytelnika a szkoda, bo zawiera kilka przepisów, równie dobrych jak ten. Wchodząc do księgarni warto mieć oczy otwarte, bo skromna szata graficzna książkowej okładki o niczym nie świadczy. Gdy tematem publikacji są kulinaria, wtedy zdjęcia potraw, nawet te najmocniej udoskonalone, jak również wysokiej jakości papier drukarski nie są niestety jadalne.
Na pieczeń:
2 kg łopatki wołowej lub pręgi; garść ulubionych suszonych ziół; 3 cebule; 1 ząbek czosnku; olej do smażenia; sól. Ponadto, według woli, kilka ziemniaków klasy A - upieką się razem z mięsem i tak powstanie w jednym garnku danie główne wraz ze stosownym dodatkiem.
Na sos:
3 szklanki bulionu; 2 łyżki przecieru pomidorowego; 1 szklanka dobrego półwytrawnego czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
Wołowinę natrzeć ziołami. Na dużej patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić na nim mięso z każdej strony. Zdjąć je z patelni, natrzeć obficie solą i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić obrane i pokrojone cebule oraz posiekany czosnek. Następnie całą zawartość patelni (cebulę, czosnek i tłuszcz) umieścić w naczyniu z mięsem.
Składniki sosu wymieszać ze sobą. Przelać sos do naczynia z mięsem. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni bez termoobiegu na pięć i pół godziny.
Po trzech godzinach odwrócić mięso na drugą stronę i piec dalej. Na godzinę przed upływem przepisanego czasu ponownie otworzyć piekarnik, zdjąć pokrywkę i dodać do naczynia obrane, surowe ziemniaki. Przykryć naczynie pokrywką i piec dalej. Gdy czas pieczenia upłynie, wyjąc pieczeń z piekarnika i podać na stół w garnku, w którym się piekła a następnie dzielić ją na porcje i nakładać na talerze za pomocą łyżki.