Placki z jabłkami. Natychmiastowe i łatwe.
Gdy przeziębione dziecko nie ma apetytu, z pomocą przyjdą takie właśnie placki. Dzieci je uwielbiają. Dorosłym smakują także - jako deser lub śniadanie. Nakład pracy, czas przygotowania oraz ilość naczyń użytych w przepisie są minimalne, prawie żadne. Placki - bez trudu, bez miksera, łatwe niezwykle i z najprostszych składników. Oto co składa się na placki: szklanka mleka, dwa jajka, szklanka i dwie kopiate łyżki mąki, dwa duże jabłka. Potrzebna jest też patelnia, olej do smażenia i trochę cukru pudru do posypania. To wszystko.
Sposób przygotowania:
Mleko i jajka rozkłócić w misce za pomocą trzepaczki do ubijania piany. Dodać mąkę partiami (po około 1/2 szklanki) i po dodaniu każdej porcji ubić ciasto trzepaczką. Ubijać chwilę, aż będzie gładkie. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w plasterki i dodać do ciasta. Wymieszać wszystko razem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Gdy olej mocno się rozgrzeje, wykładać na niego dużą łyżką ciasto z surowymi jabłkami i smażyć z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć z patelni, posypać cukrem pudrem. Gotowe.