Schab w pieczarkach. Obiad dla licznie przybyłych.
Gdy gości na obiedzie ma być wielu, warto tak zaplanować przyjęcie, aby więcej czasu spędzić z nimi, niż w kuchni. Danie główne przygotowane z wyprzedzeniem, nie wymagające nadzoru i opieki tuż przed podaniem, nadaje się na taką okazję wybornie. Strona praktyczna to jedno a to, że schab zaspokoi gust większości przybyłych, to drugie. Dwa w jednym. Spodoba się wszystkim, lecz z wegetarianami może być pewien kłopot. Nie należy się zrażać. Znam przypadki cudownych nawróceń.
Na danie:
12 plastrów schabu bez kości; 500 g pieczarek; 1 szklanka dobrego białego wytrawnego wina ; 2 cebule; 2 łyżki pszennej mąki ; 500 ml bulionu; 1 łyżka sosu sojowego; olej do smażenia, 2 duże garści pszennej mąki do panierowania, sól.
Na marynatę:
sok z połowy pomarańczy; 2 łyżki octu z białego wina; 5 łyżek oliwy.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć marynatą każdy plaster mięsa z obu stron, poukładać plastry jeden na drugim, przykryć i wstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grube plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i od razu je posolić. Gdy pieczarki puszczą sok dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Wlać bulion, wino, sos sojowy i ponownie wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić do smaku solą. Zagotować i przełożyć sos do dużego żaroodpornego naczynia.
Mięso wyjąć z lodówki, osuszyć każdy plaster papierowym ręcznikiem, posolić, wypanierować w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju z obu stron. Ułożyć mięso w sosie, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Dusić przez 30 minut.
Gdy jest gotowe, przełożyć na półmisek lub podać w naczyniu, w którym się dusiło. Wybór zależy od stopnia wykwintności przyjęcia.