Śledzik na różowo.
Gdy gości tuzina pół
Co też podać im na stół
Nie rozmyślaj dniem ni nocą
Nie zadręczaj się, bo po co
Tutaj pomysł masz zmysłowy
Śledź różowy, śledź różowy!
Składniki:
10 tłustych Matjasów w oleju
1 biała cebula
2 średniej wielkości twarde jabłka
4 konserwowe ogórki
1 ugotowany burak
mały pęczek koperku
szklanka gęstej śmietany 18%
Jak ugotować buraka.
To warzywo okopowe, więc może się zdarzyć iż jest pobrudzone ziemią. W takim przypadku należy buraka opłukać z brudu a następnie włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, by cały burak był w niej zanurzony. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małej mocy, aż burak zmięknie na tyle, by można było bez trudu wbić weń widelec. W tej chwili zakończyć gotowanie, niezwłocznie odlać wodę i poczekać aż ugotowany burak ostygnie. Dopiero wtedy obrać go ze skórki i użyć dowolnie, zależnie od tego co mówi konkretny kulinarny przepis.
Sposób przygotowania:
Śledzie odsączyć z oleju i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jabłka, cebulę i buraka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę bez uprzedniego obierania. Koperek drobno posiekać. Połowę śledzi pokroić w kostkę a pozostałe w ukośne paski o szerokości około 3 cm. wszystkie składniki włożyć do miski, dodać śmietanę. Starannie wymieszać i przełożyć do salaterki. Nie dosalać, nie przyprawiać. Nie zastanawiać się. Podać.