Dla dzieci. Makaron z jabłkiem i serem.
Danie dla dzieci. Srebrna Patelnia przepisów dedykowanych najmłodszym ma niewiele, pewnie dlatego, że autorka bloga do najmłodszych od dawna nie zalicza się.
Makaron z serem jadają też niekiedy dorośli - ci, którzy już powoli dziecinnieją - lecz rzadko się do tego publicznie przyznają. Nie ma w ogóle potrzeby, by zwierzać się światu z zamiłowania do makaronu z serem. Sprawa śmiało może pozostać naszą wspólną tajemnicą.
Składniki:
około 300 g półtłustego twarogu; 1 duże jabłko; 1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego; garść rodzynek; 2 - 3 łyżeczki cynamonu; cukier do smaku; 250 g makaronu, najlepiej w kształcie kokardek.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie, odstawić na sicie przykrytym pokrywką, co uchroni go przed wyschnięciem.
Ser przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mleko, starannie wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach, i od razu wymieszać z masą serową. Dodać połowę ilości cynamonu, cukier - tyle cukru aby masa była wyraźnie słodka, i rodzynki. Masę serową starannie wymieszać, dodać do niej ugotowany makaron i wymieszać znowu, przełożyć rzecz do żaroodpornego naczynia (lub czterech mniejszych ceramicznych foremek). Wierzch posypać resztą cynamonu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 20 minut.
To wszystko. Miłej zabawy!