Dynia, jabłko i kapary. Sałatka z dorszem.
Greckie marynowane liście.
Michail, rolnik z Areopolis, osobiście zbiera liście kaparów, lecz nie z krzewów rosnących w górach a z tych na morskim brzegu. Nadmorskie są naturalnie słone. Matka Michaila z tych liści przygotowuje marynatę. Później słoje z marynowanymi liśćmi trafiają na sklepową półkę, ponieważ Michail w centrum miasta posiada sklep z regionalnymi produktami. Zbiory liści dzikich nadmorskich kaparów są trudne, bo morski brzeg w tej części Peloponezu, z małymi wyjątkami, to nie plaża lecz skalne urwisko.
(Marynowane liście kaparów)
Składniki:
- 300 g wędzonej polędwiczki z dorsza
- 2 twarde jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 300 g dyni, bez skóry i pestek, pokrojonej w kostkę
- mała garść łuskanych pestek słonecznika
- dwie duże garści umytych liści roszponki
- garść marynowanych liści kaparów z owocami kaparów lub garść kaparów dostępnych powszechnie w handlu, po prostu
- oliwa i biały winny ocet
- olej do smażenia
- łyżka cukru, sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, z włączonym termoobiegiem. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i odłożyć. Dynię pokroić w kostkę, skropić oliwą. Ponownie rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej dynię - moc palnika powinna być maksymalna. Gdy dynia się zrumieni, przełożyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, posolić i wstawić do piekarnika. Piec tak długo, aż zmięknie. Na tę samą patelnię wlać dwie łyżki oleju, mocno rozgrzać na maksymalnej mocy i smażyć na tym jabłka, uważając by nie trwało to zbyt długo, bo jabłka się rozpadną. Pod koniec smażenia dodać do jabłek cukier i zamieszać. Od chwili dodania cukru smażenie powinno trwać jeszcze około minuty. Usmażone jabłka odłożyć na talerz. Rybę podzielić widelcem na cząstki, usuwając ości, o ile są.
Na dnie salaterki ułożyć całą roszponkę a na niej w dwóch powtarzających się warstwach dynię, jabłko, rybę i kapary. Na koniec sałatkę posypać pestkami. Skropić octem i oliwą.