Jak usmażyć naleśniki.

Smażenie naleśników. Jedna z najłatwiejszych technik kulinarnych, która często onieśmiela początkujących kuchmistrzów, lecz tylko do pierwszego razu. Gdy w końcu usmażą, później smażą często i cieszy ich taka oto własnoręcznie wykonywana czynność. Po pierwsze nabierają przekonania, że to miłe, szybkie i nieskomplikowane zadanie a po drugie, mają te swoje naleśniki i mogą je nadziewać, czym dusza zapragnie. Tak. Właśnie w nadziewaniu leży urok naleśnika, ponieważ jako nieliczny spośród kuchennych produktów przyjmuje on chętnie farsz dowolny, różnorodny i prawie każdy. 

Co trzeba wiedzieć, aby produkcję naleśników przeprowadzić gładko i z sukcesem, wyjaśniam poniżej. Na pewno nie jest konieczne odwracanie ich na patelni poprzez podrzucanie. Można i tak, lecz w jakim celu? Sztuczki godne zawodowego prestidigitatora pozostawmy cyrkówkom i cyrkowcom. Oni też muszą zarabiać a my tymczasem smażmy i odwracajmy nasze naleśniki normalnie.

Poprzedni wpisOkulary progresywne. Starość, młodość i naiwność.
Zostaw komentarz