Leniwe pierogi. Błyskawiczny posiłek adwentowy.
Dzieci je uwielbiają. Żaden niejadek nimi nie pogardzi. Kto jest przywiązany do adwentowej tradycji i zwyczajowych ograniczeń jadłospisu w czasie poprzedzającym Boże Narodzenie polubi ten przepis. Dla zapracowanych w przedświątecznym okresie jest bezcenny - bardzo prosty, niezwykle szybki a do tego zdrowy.
Składniki dla jednej dorosłej osoby lub dwojga dzieci:
25 dkg białego tłustego twarogu (nie trzeba go wstępnie rozdrabniać ani mielić); 1/2 szklanki mąki; 1 jajko.
dodatkowo: 2 łyżki masła; 1 łyżka tartej bułki.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z 1 łyżką soli.
Ser, mąkę i jajko wymieszać w misce tak, by składniki się połączyły - można dłonią, można kuchennym robotem. Z masy serowej formować kolejno trzy kule o wielkości piłki tenisowej i turlając je dłońmi po desce do krojenia posypanej mąką utworzyć trzy wałki o średnicy około 2 cm.
Na małej patelni rozpuścić masło, dodać do niego tartą bułkę i smażyć ją przez chwilę do lekkiego zrumienienia.
Wałki z masy serowej spłaszczyć za pomocą szerokiego noża i pokroić ukośnie na pierożki o szerokości około 1,5 cm. Surowe pierogi wrzucić do wrzątku, lekko zamieszać i pozostawiając garnek na palniku zaczekać aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjąć je łyżką cedzakową na talerz (lub talerze) i polać masłem z tartą bułką.