Sezon na szparagi. Kozi ser i gruszki z puszki.
Szparagi. Definicje i twierdzenia.
Warzywo sezonowe, dostępne w formie świeżej przez krótki czas, zwany "sezonem na szparagi", czyli tuż przed "sezonem ogórkowym" a po "sezonie na nowalijki". Jakie to ma znaczenie? Żadne. Po prostu - by pozostać w zgodzie z obowiązującym blogerczym fasonem, autorce wypada zachować się modnie: skoro sezon na szparagi, to o nich. O nie, niech Czytelnik się zawczasu nie cieszy i szyderczej satysfakcji nie ma. Nie przyłapał wcale Srebrnej Patelni na ignorancji. Znam się na dobrych obyczajach kucharsko - cukierniczego blogerstwa i wiem, co prawdziwa blogo - dama powinna koniecznie dodać: szparagi są zdrowe. Bez zdrowotnego atrybutu publikacja o szparagach byłaby nic nie warta. Myślę, że oto dopełniły się w powyższym tekście wszystkie konieczne warunki, by nastąpił nareszcie przepis na sałatkę. Uff... szczerze nareszcie. O sadzeniu grochu poezja nie powstanie a i proza poetycka także nie. Ani o szparagach.
Jak ugotować zielone szparagi.
- Odłamać zdrewniałe końce, czyli zgiąć każdą sztukę, stanowczo lecz z wyczuciem, w łuk, przy nasadzie. Pęknie sama w miejscu gdzie łykowatość przechodzi w młodość.
- Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, nie obierać. Związać je wszystkie razem sznurkiem, mniej więcej w połowie wysokości, niezbyt mocno.
- Tak przygotowany pęczek szparagów ustawić pionowo w garnku, nasadami na dnie, główkami ku górze. Przypomina to formą snopek zboża. Kto widział, ten wie.
- Zalać szparagi zimną wodą do wysokości główek. Główki szparagów mają wystawać ponad powierzchnię wody.
- Dodać do wody łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować od tej chwili 4 - 5 minut. Wyjąć szparagi z wrzątku, zahartować w strumieniu zimnej wody. Gotowe.
Składniki sałatki:
- 10 - 12 zielonych szparagów
- garść pestek dyni
- pęczek zielonej cebulki
- 200 g koziego sera
- 3/4 szklanki możliwie jak najdrobniejszego makaronu
- 4 - 5 połówek gruszek z puszki
- oliwa extra virgin
- kilka łyżek białego winnego octu
- sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować w zimnej wodzie.
Szparagi ugotować jak wyżej i pokroić w ukośne kawałki o dł. około 3 cm.
Pestki uprażyć na suchej patelni, przez cały czas mieszając. Gdy zaczną strzelać, natychmiast odłożyć je do miski lub na talerz, inaczej się przypalą i będą gorzkie.
Gruszki pokroić w drobną kostkę.
Cebulkę (białe i zielone części) posiekać, raczej drobno.
Kozi ser pokroić w kostkę. Będzie się kruszył podczas krojenia, lecz nic nie szkodzi, tak ma być.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Doprawić octem, oliwą i solą według upodobań.