Słone serowe precelki.
W latach błędów, wypaczeń i handlowych niedoborów, podczas kryzysu lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, w sklepie dostępne były dwa rodzaje sera: ser biały i ser żółty. Tyle. Żółty występował w dwóch podgrupach, czyli jako tłusty i chudy. Teoretycznie tylko, ponieważ tego tłustego zwykle brakowało a chudy nie nadawał się do zapiekania, gdyż nie rozpływał się pod działaniem wysokiej temperatury a do tego nawet on był kilkakrotnie droższy od twarogu. Z przedstawionych powyżej faktów przekornie wynikały pewne kulinarne korzyści, czyli rozliczne zastosowania sera białego a jednym z wielu na to przykładów niech będą efektowne w formie i smaku słone serowe precelki.
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 1 paczka granulowanych drożdży
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 5 dkg miękkiego masła
- 15 dkg tłustego tłustego białego sera
- 150 ml mleka lub słodkiej śmietany 30%
- gruboziarnista sól i zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z drożdżami a następnie dodać pozostałe składniki oprócz grubej soli i ziół. Zagnieść ciasto i pozostawić je w misce pod przykryciem do podrośnięcia. W ciepłym miejscu, najdalej po godzinie, powinno ono podwoić swoją objętość.
Kolejny krok: rozgrzanie piekarnika. Przed włączeniem grzałek, wyjąć z piekarnika półkę i wyłożyć ją pergaminem do wypieków. Termostat ustawić na 170 stopni bez termoobiegu (włączony termoobieg spowoduje przypalenie precelków).
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować dość cienko (na grubość około 3 mm ). Rozwałkowane ciasto posypać solą i ziołami, ponownie lekko przetoczyć po nim wałek i nożem lub radełkiem pokroić je w kwadraty o boku około 8 cm. Kwadraty poprzecinać po przekątnej tak, aby powstały trójkąty. Sposób rozcinania ciasta jest widoczny na zdjęciach.
Uzyskane w ten sposób trójkąty zwijać w ruloniki zaczynając od ich najdłuższego boku i układać na przygotowanej półce z pergaminem, sklejając ze sobą końce rulonów. W ten sposób uzyska się kształt okrągłych precelków.
Blachę z surowymi precelkami umieścić w piekarniku i piec tak długo, aż będą rumiane ( 20 - 25 min. - przy ciasteczkach tego rodzaju trudno podać dokładny czas pieczenia, ponieważ każdy piekarnik w indywidualny sposób traktuje drobne wypieki).
Po upieczeniu pierwszej partii precelków, z drugą częścią surowego ciasta postąpić tak samo, nie wymieniając arkusza pergaminu na nowy. Niby po co to robić, skoro w takiej temperaturze pergamin się nie zużywa a przy tym wypieku również nawet nie brudzi?
Upieczone precelki gdy wystygną, mogą być pod szczelnym przykryciem przechowywane przez kilka dni i w tym czasie nie staną się czerstwe.