Szybko, łatwo, efektownie. Przystawka na ciepło. Przekąska do wina.

Dla czterech osób, w stylu włoskim. Co jest potrzebne? Mąka, drożdże, oliwa i dodatki według uznania. Sytuacja jak z pizzą. Jeden składnik obowiązkowy - tarty żółty ser, koniecznie tłusty, ponieważ ser typu light nie roztopi się podczas pieczenia. Ważna wiedza - mąka użyta w tym przepisie to mąka tortowa, nie mąka do pizzy. Różnica polega na sztywności gotowego wypieku. Jeżeli Czytelnik zastosuje tutaj mąkę do pizzy, pieróg po upieczeniu będzie twardy. Tymczasem mąka tortowa da ciasto pulchne, lecz nie przesadnie. Będzie idealne.

Rzecz dedykowana dniom, w których brakuje inwencji, pomysłu na danie a kuchmistrz czuje się zmęczony codziennymi zmaganiami.

Na ciasto:

500 g mąki tortowej; 300 ml wody; szczypta soli; 1 saszetka drożdży w proszku; 1/3 szklanki oliwy.

Na farsz:

pół opakowania mrożonego szpinaku; 1/3 szklanki śmietany 30%; 200 g tartego żółtego sera; 1/2 opakowania sera feta w formie kostek; 6 plasterków szynki konserwowej; garść oliwek; jajko rozkłócone z 2 łyżkami mleka, do posmarowania wierzchu; zioła lub sól ziołowa do posypania wierzchu.

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wymieszać w misce z drożdżami i solą, dodać wodę i oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wyda się zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na czas potrzebny do przygotowania farszu, czyli na chwilę.

Sposób przygotowania farszu:

Na tym etapie niewiele jest do zrobienia. Trzeba przygotować szpinak: bez rozmrażania wyłożyć go na suchą patelnię i ogrzewać na średniej mocy palnika aż do odparowania wody. Mieszać, gdy szpinak rozmrozi się na tyle, że mieszanie stanie się możliwe. Gdy woda odparuje, szpinak posolić, sprawdzić, czy jest słony wystarczająco i dodać śmietanę. Zamieszać, zagotować i na małej mocy palnika potrzymać rzecz jeszcze przez chwilę. Odstawić. Szynkę pokroić na paski, ser feta odsączyć z zalewy.

Finał:

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich po kolei rozwałkować na stolnicy posypanej mąką tak, by powstał kształt możliwie najbardziej zbliżony do koła a ciasto miało około 3 mm grubości.

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć szpinak (na jeden rozwałkowany płat ciasta połowa przygotowanego szpinaku, oczywiście - to samo dotyczy pozostałych składników), później na to szynkę, oliwki i ser feta. Posypać żółtym serem i złożyć jak kopertę. Sposób składania widać na zdjęciach, ważne jest to, by przy składaniu posypywać kolejne warstwy surowego ciasta tartym serem, przed ułożeniem na nich warstw następnych. Dzięki temu wszystko pięknie sklei się ze sobą podczas pieczenia.

Na koniec rzecz posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, posypać ziołami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 30 - 40 minut, lub do czasu, gdy wierzch stanie się złoto - brązowy.

Poprzedni wpisExtra Virgin. Dwie prawdy o smażeniu.
Następny wpisChwyć rybę i naprzód.
Zostaw komentarz