Zwyczajne ciasto z jabłkami.
Gdyby było niedobre, goście by go nie jedli. Tymczasem przyjechali i zjedli. Nie całe, całego zjeść nie dali rady, lecz jedno jest pewne: zbyt stanowczo nie wzbraniali się przed ciastem tem.
Składniki:
- 4 duże twarde jabłka
- 130 g całkiem miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki tortowej, dodatkowo 2 łyżki mąki do przygotowania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- margaryna do wysmarowania tortownicy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni bez termoobiegu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki a każdą ćwiartkę jeszcze na 3 lub 4 części. Odstawić.
Średnią tortownicę (śr. 22 - 23 cm.) wysmarować margaryną i posypać mąką. Nadmiar mąki wytrząsnąć z tortownicy.
Mąkę przeznaczoną na ciasto wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć z białym cukrem na jasną, możliwie gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać małymi partiami jajka, uprzednio rozkłócone widelcem a następnie mąkę na przemian ze śmietaną - również partiami. Gdy ciasto jest gładkie, przełożyć je do tortownicy i wyrównać.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i mieszaniną tą posypać jabłka. Poukładać je na surowym cieście, wstawić tortownicę do piekarnika (środkowy poziom) i piec przez 1 godzinę i 10 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Inspiracja - Otto Lenghi: "Prosto"