Zwyczajne ciasto z jabłkami.

Gdyby było niedobre, goście by go nie jedli. Tymczasem przyjechali i zjedli. Nie całe, całego zjeść nie dali rady, lecz jedno jest pewne: zbyt stanowczo nie wzbraniali się przed ciastem tem.

Składniki:

  • 4 duże twarde jabłka
  • 130 g całkiem miękkiego masła
  • 150 g szklanki drobnego białego cukru
  • 100 g szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki tortowej, dodatkowo 2 łyżki mąki do przygotowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • margaryna do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni bez termoobiegu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki a każdą ćwiartkę jeszcze na 3 lub 4 części. Odstawić.

Średnią tortownicę (śr. 22 - 23 cm.) wysmarować margaryną i posypać mąką. Nadmiar mąki wytrząsnąć z tortownicy.

Mąkę przeznaczoną na ciasto wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło utrzeć z białym cukrem na jasną, możliwie gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać małymi partiami jajka, uprzednio rozkłócone widelcem a następnie mąkę na przemian ze śmietaną - również partiami. Gdy ciasto jest gładkie, przełożyć je do tortownicy i wyrównać. 

Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i mieszaniną tą posypać jabłka. Poukładać je na surowym cieście, wstawić tortownicę do piekarnika (środkowy poziom) i piec przez 1 godzinę i 10 minut. 

Studzić w uchylonym piekarniku.

Inspiracja - Otto Lenghi: "Prosto"
Poprzedni wpisŁosoś / Boczek / Soczewica / I inni...
Zostaw komentarz