Faszerowana papryka.

Inni na temat papryki z farszem napisali już wszystko. To tylko papryka a nie studnia bez dna, temat więcej beletrystyki nie pomieści. Dla odmiany jednak - ta jest nadziewana tylko mięsem i serem a ryż, choć piecze się z nią razem, to jednak osobno. A kuku! 

Składniki, dla siedmiu papryk:

600 g karkówki; 600 g sera feta; pieprz; rozmaryn; tymianek; czarnuszka; 7 łyżek jogurtu bałkańskiego.


400 g ryżu arborio; 1000 ml bulionu (jeżeli Czytelnik życzy sobie w finale otrzymać ryż al dente, niech raczej zmniejszy stosownie podaną ilość bulionu. Cztery papryki oddają podczas pieczenia 100 - 150 ml. wody); 150 g tartego sera typu Ementaler; 1 cebula; 1 bardzo mała puszka groszku konserwowego; 1 mały słoik kaparów, lub też inne dodatki, jakie Czytelnik chętnie znalazłby w daniu z ryżu.; olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać ryż i smażyć przez chwilę aż stanie się szklisty - przejrzysty. Wlać bulion, wymieszać, przykryć garnek pokrywką i odstawić. Nie gotować. Mięso i ser feta zmielić w maszynce. Bardzo dokładnie wymieszać i dodać przyprawy. Farsz nie wymaga dodatku soli, ponieważ ser feta jest słony wystarczająco. Paprykom poodcinać wierzchołki w sposób widoczny na zdjęciach a następnie usunąć pestki. Przygotowane w ten sposób papryki napełnić ściśle farszem. Na wierzchu farszu ułożyć po łyżce jogurtu. Ryż, który z pewnością wchłonął bulion i spęczniał do tego czasu wymieszać z tartym serem i pozostałymi dodatkami, i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W ryżu umieścić papryki, przykryć pokrywką i piec przez godzinę i piętnaście minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie danie jest gotowe.

Poprzedni wpisO zjadaniu resztek.
Następny wpisProsta historia kawałka schabu.
Zostaw komentarz