Salami i serowy pleśniowy sos. Przystawka.

Ach, łatwe to bardzo i niewydumane. W przygotowaniu szybkie. Na stole ładnie się prezentuje, smak ma nie byle jaki. Eleganckie jest, a jakże. O nieeleganckich daniach jak wiadomo, Srebrna Patelnia nie pisuje wcale. Och, przepraszam Państwa, pisuje, lecz tylko wtedy, gdy zamierza je przed Czytelnikiem wyszydzić i zgnębić lub ośmieszyć i skompromitować. Nie tym razem. Sałatka z salami w sosie serowym godna jest polecenia. W szczególności, w chwili szczerości, zwłaszcza ten tutaj serowy sos. Proszę zatem korzystać z wiedzy autorki, wykonać i zjeść. Jeśli Czytelnik nie będzie tak łaskaw i sałatki nigdy nie zrobi a przepis do cna zignoruje, nic nie szkodzi. Gust Czytelnika to nie autorki sprawa. Pisze ona wyłącznie o tym, o czym sama napisać chce. Bez urazy.

Składniki, dla czworga:

  • 2 średnie marchewki 
  • 400 g salami
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki konserwowego groszku
  • garść posiekanego koperku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki białego winnego octu
  • 200 g sera z żyłką niebieskiej pleśni

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać i wrzucić do niesolonego wrzątku. Ugotować al dente. Po ugotowaniu natychmiast zahartować w zimnej wodzie. Pokroić w słupki o długości około 3 cm. i grubości 0,5 cm. Salami i cebulę pokroić w kostkę, następnie marchew i salami włożyć do miski, dodać odsączony groszek i wymieszać.

Śmietany zmiksować z serem za pomocą ręcznego blendera tak, by powstał jednolity sos. Do sosu dodać koperek i ocet, i wymieszać sos łyżką. Sosem tym polać sałatkę i wszystko, wszystko to razem, wymieszać łyżką ponownie. Gotowe. Nie ma potrzeby dodatkowego przyprawiania, ponieważ salami i ser są wystarczająco w smaku wyraziste. 

Poprzedni wpisKitel Anioła twego, powszedniego.
Następny wpisSpaghetti Cztery Sery. Kiełbasa Krakowska.
Zostaw komentarz