Zupa dyniowa. Risotto z bakłażanem.

Uznany bloger kulinarny na swej stronie pisze, że nie lubi zup i następnie jakże się on nie rozwinie w treści opisując pyszną zupę! Czy to sprzeczność, czy też ja, Katarzyna, intelektualnie jestem nierozwinięta? Powiedzieć: "Nie lubię zup" to jak nie dokończyć zdania. Przecież one są tak różne, przeróżne, niczym paleta barw w systemie RAL. Był sobie raz film pod tytułem "Nie kupujcie Rolls Royce-ów", bardzo stary i głupi, lecz nie o to chodzi. Kto nie widział, niech wie, że to jawna reklama tej konkretnej marki samochodów. Wszystko co w dziejach sprzedało się z zyskiem, teraz wyżute i wyplute powraca. Smacznego, lecz bądźmy szczerzy, rybka drapieżna przynęty w tym rodzaju raczej nie ima się.

Dynia jest modna. Ma niską kaloryczność. Ładny kolor. Mdły smak. Należy pięknie się postarać, wybierając do dania z dyni przyprawy oraz dodatki, porzucając przy tym tradycję i dyscyplinę. Wspomniane warzywo chętnie przyjmuje rozmaite wzbogacające składniki, nawet gdy te wydają się dziwaczne. Twórcza przyjemność.

Co jeśli na koniec - mimo starań oraz zachowania wszelkich reguł - danie wyda się niedoskonałe? Jeśli smakowi zupy czegoś brak - tym czymś zawsze jest sól. Tylko tyle. Oto tajemnica.

Składniki:

0,5 - 0,7 kg dyni; 1 l bulionu; 0,5 szklanki mleka; 1 cebula;2 ząbki czosnku; 1 papryczka chilli lub 1 łyżka ostrej pasty paprykowej; kilka gałązek świeżego włoskiego kopru; 1 płaska łyżeczka curry; 1 płaska łyżeczka mielonego kminku; 1 - 2 łyżki ciemnego octu winnego; sól

dodatkowo: jogurt typu greckiego; olej do smażenia.

Jak przygotować risotto:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika półkę i położyć na niej kawałek papieru do pieczenia - na tyle duży, by zmieściły się na nim dwie połówki bakłażana. Cebulkę i koperek drobno posiekać i odstawić.

W niedużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać ryż i smażyć na średniej mocy, mieszając, aż stanie się szklisty. Dodać bulion, zamieszać, przykryć rondel pokrywką, zmniejszyć moc palnika do minimum i dusić ryż do miękkości (18 - 20 minut). Podczas duszenia ryż całkowicie wchłonie bulion.

Przekroić bakłażana na pół, natrzeć go oliwą i umieścić skórką w dół na grillu lub na patelni typu "grill". Smażyć tak długo, aż skórka przypali się i sczernieje. Zdjąć osmalony bakłażan z ognia, odłożyć na chwilę aby trochę przestygł i ostrożnie zdjąć z niego skórę. Obrany bakłażan położyć na wyłożonej papierem półce wyjętej z piekarnika, skropić octem, posolić i piec w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i spłaszczyć połówki bakłażana przyciskając je do blachy małą deską do krojenia. Ma to na celu odciśnięcie z warzywa resztek soku. Gdy bakłażan trochę przestygnie, pokroić go w kostkę o grubości kciuka i dodać do ciepłego, ugotowanego ryżu razem z cebulką, koperkiem i serem. Dokładnie wymieszać składniki risotto, przykryć pokrywką i - o ile rzecz nie będzie podana natychmiast - odstawić ją w temperaturze pokojowej. Niech tak sobie czeka na chwilę, gdy ryż będzie potrzebny jako dodatek do zupy.

Jak przygotować zupę:

Odciąć z dyni skórkę, wyjąć pestki. Dynię pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę razem z czosnkiem, dodać plastry dyni i smażyć tak długo aż staną się z wierzchu szkliste. Dodać mleko i 1/2 szklanki bulionu, kminek i curry. Na wierzchu położyć koper związany sznurkiem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić wszystko razem na małej mocy palnika tak długo, aż plastry dyni będą zupełnie miękkie. Trwa to 20 - 30 minut. Gdy dynia zmięknie, wyjąć koper i wyrzucić a resztę zawartości patelni przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Dodać resztę bulionu i pastę paprykową. Wymieszać. Jeśli zamiast pasty ma być użyta papryczka chilli, należy ją posiekać i dodać wcześniej na patelnię, razem z dynią.

Zagotować zupę, dodać ocet do smaku i doprawić całość solą. Zupa powinna być nieco pikantna.

Sposób podania:

Za pomocą foremki do wykrawania pierogów lub filiżanki uformować na talerzach kopczyki risotto i zalać je gorącą zupą dyniową. Na wierzchu położyć dużą łyżkę jogurtu.

Poprzedni wpisJabłecznik Węsiorski.
Następny wpisDynia z serem, to bardzo łatwe. Przystawka.
Zostaw komentarz