Budyń, wiśnie, drożdże. Placek.
Gdy skakałam "hop!" przez rzeczkę,
Naderwałam "trach!" łydeczkę.
Nie pokładam się, nie płaczę
Lecz na jednej nóżce skaczę.
Cóż mam zrobić, nieboraczek?
Budyń, wiśnie, drożdże. Placek.
Na masę wiśniową:
250 g konfitur z wiśni; 6 łyżek cukru; 450 g mrożonych wiśni; 1 łyżka masła.
Na masę budyniową:
500 ml mleka; 125 g cukru; 4 żółtka; 80 g mąki.
Na ciasto:
250 g mąki; 4 żółtka; 1 saszetka drożdży; 40 g stopionego masła; 150 ml mleka; 40 g cukru.
Dodatkowo:
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu ciasta
Przygotowanie masy wiśniowej:
Rozmrożone wiśnie wrzucić na gorące masło, dodać cukier i smażyć na bardzo dużej mocy aż sok odparuje (15 min.). Dodać konfitury i smażyć 7 min. aż masa zacznie przywierać do dna a płynu prawie nie będzie. Masa ma mieć zwartą konsystencję i po rozgarnięciu łyżką nie powinna się rozlewać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie masy budyniowej:
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąkę, wymieszać. Do żółtek wlać połowę gorącego mleka nie przerywając ucierania. Resztę mleka ponownie zagotować. Wlać do gotującego się mleka masę mączno - żółtkową i intensywnie mieszając doprowadzić ponownie do zagotowania. Odstawić budyń do całkowitego wystygnięcia, przykrywając wierzch szczelnie folią.
Przygotowanie ciasta i pieczenie:
Połowę mąki wymieszać z drożdżami i mlekiem. Dodać 1 łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie utrzeć żółtka z resztą cukru na białą masę i wlać do nich strużką rozczyn cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania dodać partiami masło i resztę mąki. Mieszać dalej robotem przez 15 min. aż ciasto stanie się zwarte, elastyczne i nie będzie się przyklejać do gumowej łopatki. Konsystencja ciasta zmienia się wraz z upływem czasu, w trakcie mieszania. Odstawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto (to takie, które podwoiło swą objętość) podzielić na 3 części. Każdą z nich po kolei cienko rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką. Przełożyć ciasto najpierw masą wiśniową a potem budyniową, umieszczając rozwałkowane części kolejno w formie i przykrywając nimi nadzienie. Posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka. Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po 30 min. pieczenia przykryć wierzch papierem, aby się nie przypalił. Gotowe ciasto należy kroić po całkowitym wystygnięciu.