Budyń, wiśnie, drożdże. Placek.

Gdy skakałam "hop!" przez rzeczkę,

Naderwałam "trach!" łydeczkę.

Nie pokładam się, nie płaczę

Lecz na jednej nóżce skaczę.

Cóż mam zrobić, nieboraczek?

Budyń, wiśnie, drożdże. Placek.

Na masę wiśniową:

250 g konfitur z wiśni; 6 łyżek cukru; 450 g mrożonych wiśni; 1 łyżka masła.

Na masę budyniową:

500 ml mleka; 125 g cukru; 4 żółtka; 80 g mąki.

Na ciasto:

250 g mąki; 4 żółtka; 1 saszetka drożdży; 40 g stopionego masła; 150 ml mleka; 40 g cukru.

Dodatkowo:

1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu ciasta

Przygotowanie masy wiśniowej:

Rozmrożone wiśnie wrzucić na gorące masło, dodać cukier i smażyć na bardzo dużej mocy aż sok odparuje (15 min.). Dodać konfitury i smażyć 7 min. aż masa zacznie przywierać do dna a płynu prawie nie będzie. Masa ma mieć zwartą konsystencję i po rozgarnięciu łyżką nie powinna się rozlewać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie masy budyniowej:

Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąkę, wymieszać. Do żółtek wlać połowę gorącego mleka nie przerywając ucierania. Resztę mleka ponownie zagotować. Wlać do gotującego się mleka masę mączno - żółtkową i intensywnie mieszając doprowadzić ponownie do zagotowania.  Odstawić budyń do całkowitego wystygnięcia, przykrywając wierzch szczelnie folią.

Przygotowanie ciasta i pieczenie:

Połowę mąki wymieszać z drożdżami i mlekiem. Dodać 1 łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie utrzeć żółtka z resztą cukru na białą masę i wlać do nich strużką rozczyn cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania dodać partiami masło i resztę mąki. Mieszać dalej robotem przez 15 min. aż ciasto stanie się zwarte, elastyczne i nie będzie się przyklejać do gumowej łopatki. Konsystencja ciasta zmienia się wraz z upływem czasu, w trakcie mieszania. Odstawić do wyrośnięcia.

Podrośnięte ciasto (to takie, które podwoiło swą objętość) podzielić na 3 części. Każdą z nich po kolei cienko rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką. Przełożyć ciasto najpierw masą wiśniową a potem budyniową, umieszczając rozwałkowane części kolejno w formie i przykrywając nimi nadzienie. Posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka. Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po 30 min. pieczenia przykryć wierzch papierem, aby się nie przypalił. Gotowe ciasto należy kroić po całkowitym wystygnięciu.

Gotowa masa wiśniowa powinna być zwarta.

Masa budyniowa.

Surowe ciasto drożdżowe.

Przekładanie ciasta. Najpierw, na dno formy, rozwałkowany blat ciasta a na to masa wiśniowa.

Na masie wiśniowej drugi blat ciasta. Na nim masa budyniowa.

Ostatni blat ciasta - ułożony na budyniu, posmarowany rozkłóconym jajkiem. Placek gotowy do upieczenia.

Upieczony.

Wystudzony i pokrojony.

Poprzedni wpisSól i kminek. Serowe ciasteczka.
Następny wpisAuszpik czyli galareta. Jaja w koszulkach.
Zostaw komentarz