Ciastka owsiane.
Płatki owsiane zawierają wiele żywieniowych skarbów: potas, wapń, magnez; są bogate w błonnik, białko (niepełnowartościowe ale nie bezwartościowe) i tłuszcz roślinny. Obok swej popularności w sensie spożywczym, owies stał się modny jako źródło surowców dla kosmetyki. Odkryto bowiem bogactwo występującej w nim "witaminy młodości" (to pseudonim artystyczny witaminy E). Tymczasem zarówno ją jak i niezwykle cenne fruktany (probiotyki zapewniające niezbędną dla zdrowia równowagę mikrobiologiczną jelit), znaleźć można przede wszystkim w łusce owsa i po jej mechanicznym przetworzeniu (np. zmiażdżeniu przy dostępie powietrza) unieczynniają się szybko i bezpowrotnie.
Z dobrodziejstw owsa- wyjątkowych gdy porówna się go do innych zbóż- korzystać zatem w pełni mogą tylko konie, lub też może inne zwierzęta roślinożerne, które owies jedzą. Końskie potrzeby żywieniowe jak chodzi o białko, zostają dzięki owsu zaspokojone. Ponieważ koń spożywa ziarna owsa w całości lub też wkrótce po ich zgnieceniu (konie jadają też owies gnieciony, uzyskiwany w specjalnych maszynach - gniotownikach), witamina E i fruktany dostarczane są jego organizmowi w formie czynnej. Płatki owsiane przeznaczone dla ludzi są smaczne, można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest przerobienie ich na ciasteczka. Energia, jakiej te ciastka dostarczą nie weźmie się z żadnych nadprzyrodzonych mocy zboża, lecz z dużej ilości cukrów - prostych i złożonych, i tyle. Czy to zbyt mało, by ciastka owsiane umieścić w swym jadłospisie? Zdecydowanie nie, ponieważ są bardzo smaczne. Bez obaw, one nie tuczą. O ile oczywiście na co dzień uprawia się sport.
Składniki:
5 jajek; 4 żółtka; 2 łyżki mleka
300 g mąki pszennej tortowej; 200 g płatków owsianych ; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g drobnego cukru; 2 łyżki mocnego alkoholu; aromat pomarańczowy; duża garść rodzynek.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni z termoobiegiem. Cztery jajka i cztery żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać do niej porcjami płatki owsiane zmieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijać. Dodać alkohol i aromat. Na końcu dodać rodzynki, wymieszać. Powstanie dość płynna masa. Masę przełożyć łyżką do formy do pieczenia bagietek, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (mąki w foremce nie może być zbyt dużo- tylko tyle ile zdoła przykleić się do powierzchni). Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem (delikatnie, bo ciasto jest rzadkie). Włożyć do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie formę z ciastem wyjąć i razem z zawartością wystudzić. W trakcie stygnięcia ciasto opadnie, bo jest na wpół surowe. To nie wada, tak właśnie powinno się stać. Po wystygnięciu wyjąć ciasto ostrożnie z formy i pokroić (z wyczuciem, by się nie rozpadło) każdy kawałek na kromeczki o grubości 2 cm. Kromeczki poukładać na półce piekarnika wyłożonej papierem i piec w temp. 160 stopni (z termoobiegiem) przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Formę do bagietek można zastąpić trzema formami do makowca (o ile trzy mieszczą się w piekarniku). Można też nie używać formy, układając surowe ciasto łyżką na papierze, pamiętając o odstępach. W takim przypadku ciasteczka pieczemy tylko raz- w temp. 175 stopni z termoobiegiem, przez około 25 minut. Ten ostatni sposób zabiera najwięcej czasu, ze względu na dużą ilość sztuk do upieczenia partiami. Lepiej wtedy użyć połowy ilości składników.