Ciastka owsiane.

Płatki owsiane zawierają wiele żywieniowych skarbów: potas, wapń, magnez; są bogate w błonnik, białko (niepełnowartościowe ale nie bezwartościowe) i tłuszcz roślinny. Obok swej popularności w sensie spożywczym, owies stał się modny jako źródło surowców dla kosmetyki. Odkryto bowiem bogactwo występującej w nim "witaminy młodości" (to pseudonim artystyczny witaminy E). Tymczasem zarówno ją jak i niezwykle cenne fruktany (probiotyki zapewniające niezbędną dla zdrowia równowagę mikrobiologiczną jelit), znaleźć można przede wszystkim w łusce owsa i po jej mechanicznym przetworzeniu (np. zmiażdżeniu przy dostępie powietrza) unieczynniają się szybko i bezpowrotnie.

Z dobrodziejstw owsa- wyjątkowych gdy porówna się go do innych zbóż- korzystać zatem w pełni mogą tylko konie, lub też może inne zwierzęta roślinożerne, które owies jedzą. Końskie potrzeby żywieniowe jak chodzi o białko, zostają dzięki owsu zaspokojone. Ponieważ koń spożywa ziarna owsa w całości lub też wkrótce po ich zgnieceniu (konie jadają też owies gnieciony, uzyskiwany w specjalnych maszynach - gniotownikach), witamina E i fruktany dostarczane są jego organizmowi w formie czynnej. Płatki owsiane przeznaczone dla ludzi są smaczne, można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest przerobienie ich na ciasteczka. Energia, jakiej te ciastka dostarczą nie weźmie się z żadnych nadprzyrodzonych mocy zboża, lecz z dużej ilości cukrów - prostych i złożonych, i tyle. Czy to zbyt mało, by ciastka owsiane umieścić w swym jadłospisie? Zdecydowanie nie, ponieważ są bardzo smaczne. Bez obaw, one nie tuczą. O ile oczywiście na co dzień uprawia się sport. 

Składniki:

5 jajek; 4 żółtka; 2 łyżki mleka

300 g mąki pszennej tortowej; 200 g płatków owsianych ; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g drobnego cukru; 2 łyżki mocnego alkoholu; aromat pomarańczowy; duża garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni z termoobiegiem.  Cztery jajka i cztery żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać do niej porcjami płatki owsiane zmieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijać. Dodać alkohol i aromat. Na końcu dodać rodzynki, wymieszać. Powstanie dość płynna masa. Masę przełożyć łyżką do formy do pieczenia bagietek, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (mąki w foremce nie może być zbyt dużo- tylko tyle ile zdoła przykleić się do powierzchni). Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem (delikatnie, bo ciasto jest rzadkie). Włożyć do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie formę z ciastem wyjąć i razem z zawartością wystudzić.  W trakcie stygnięcia ciasto opadnie, bo jest na wpół surowe. To nie wada, tak właśnie powinno się stać. Po wystygnięciu wyjąć ciasto ostrożnie z formy i pokroić (z wyczuciem, by się nie rozpadło) każdy kawałek na kromeczki o grubości 2 cm. Kromeczki poukładać na półce piekarnika wyłożonej papierem i piec w temp. 160 stopni (z termoobiegiem) przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

Forma do pieczenia bagietek, pomocna w tym przepisie. Można też upiec ciasteczka nie używając formy.

Wstępne pieczenie w formie do bagietek.

Po wystygnięciu, wyjęciu z formy i pokrojeniu - dopiekanie.

Pieczenie bez formy.

Formę do bagietek można zastąpić trzema formami do makowca (o ile trzy mieszczą się w piekarniku). Można też nie używać formy, układając surowe ciasto łyżką na papierze, pamiętając o odstępach. W takim przypadku ciasteczka pieczemy tylko raz- w temp. 175 stopni z termoobiegiem, przez około 25 minut. Ten ostatni sposób zabiera najwięcej czasu, ze względu na dużą ilość sztuk do upieczenia partiami. Lepiej wtedy użyć połowy ilości składników.

Poprzedni wpisForszmak. Duszone dobro narodowe.
Następny wpisCiecz w kolorze oranż. Nie róbcie Tego w Domu.
Zostaw komentarz